Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 34
За місяць : 303
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Житомирський фаховий коледж культури і мистецтв імені Івана Огієнка
Житомирський фаховий коледж культури і мистецтв імені Івана Огієнка

imageЖитомирський фаховий коледж культури і мистецтв імені Івана Огієнка – заклад фахової передвищої освіти, який здійснює освітню діяльність, пов’язану зі здобуттям освітнього рівня молодшого спеціаліста в галузі культури і мистецтв, у т. ч. за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Перебуває в комунальній власності Житомирської обласної ради, безпосередньо підпорядкований Управлінню культури Житомирської обласної державної адміністрації. Повне офіційне найменування – Житомирський фаховий коледж культури і мистецтв імені Івана Огієнка Житомирської обласної ради.

Навчальний заклад створений згідно з наказом Міністерства культури України від 24 вересня 1958 р. № 201 як Житомирський технікум підготовки культурно-освітніх працівників. До жовтня 1958 р. у приміщенні нинішнього коледжу знаходився землевпорядний технікум. Надалі відбулось кілька перейменувань закладу.

Відповідно до постанови колегії Міністерства культури УРСР від 14 березня 1961 р., у зв’язку з необхідністю підготовки керівників художньої самодіяльності із середньою спеціальною освітою, технікум було перейменовано у Житомирське культурно-освітнє училище.

Згідно з наказом Міністерства культури УРСР у 1990 р. культурно-освітнє училище перейменоване в Житомирське училище культури. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів у 2000 р. училищу присвоєно ім’я Івана Огієнка. Рішенням Житомирської обласної ради від 24 квітня 2001 р. училище реорганізоване в Житомирське училище культури і мистецтв ім. Івана Огієнка. У 2011 р. змінено статус закладу на Житомирський коледж культури і мистецтв ім. Івана Огієнка. Сучасна назва - з 2020 р.

Бібліотечний відділ Житомирського культурно-освітнього технікуму із заочною формою навчання був заснований у 1958 р. з метою підготовки спеціалістів за кваліфікацією «бібліотекар-бібліограф» для масових (переважно сільських) бібліотек. Перший випуск – 45 бібліотекарів. Від 1970 р. ведеться підготовка бібліотечних кадрів і на денній формі навчання. У 2016 р. вперше здійснено набір студентів за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Щороку коледж випускає 15–20 фахівців бібліотечної справи. Випускниками коледжу є понад 80 % бібліотечних працівників Житомирщини.

Фундаторами і першими викладачами відділу були Г. Богорядова та С. Липська. Помітний слід в історії коледжу й підготовки бібліотечних кадрів залишили М. Білецька, Л. Жебровська, Л. Малиновська, Г. Проценко, І. Ціпріс, Н. Чекреньова, З. Чуприна. Викладачами нової генерації є Н. Бойко, А. Твардовська, С. Яковенко – випускниці коледжу.

Сучасний цикл професійної та практичної підготовки навчального плану спеціальності 029 охоплює інтегровані курси: «Основи документознавства та інформаційної діяльності», «Організація та обслуговування в ДІС», «Література (українська, світова, дитяча)», «Аналітико-синтетична обробка документної інформації», «Автоматизовані інформаційні технології» та ін.

Викладачі бібліотечних дисциплін співпрацюють з Українською біблотечною асоціацією. Головою екзаменаційної комісії є член Президії УБА Л. Мозгова. За програмою «Бібліоміст» у коледжі проводились тренінги для студентів «Інноваційні бібліотечні послуги та бібліотека 2.0. Ефективні презентації та навички публічних виступів».

Серед випускників бібліотечного відділу – відомі на Житомирщині фахівці бібліотечної справи: В. Трохименко – довголітній директор ОУНБ ім. О. Ольжича, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, заслужений працівник культури України; Н. Семенюк, яка багато років очолювала Обласну бібліотеку для юнацтва, заслужений працівник культури України; Г. Таранюк – директор Обласної бібліотеки для юнацтва; О. Лепілкіна – директор Обласної бібліотеки для дітей; А. Осика – директор Обласної наукової медичної бібліотеки; Т. Підпокровна – завідувач ЦРБ Житомирського району; Л. Недільська – директор ЦРБ Олевського району; Н. Фещенко – заступник директора Житомирської ЦМБ ім. В. Земляка; М. Ігнатюк – директор Наукової бібліотеки Житомирського національного агроекологічного університету; В Дідківська – завідувач відділу Державного архіву Житомирської області та ін.

Структурним підрозділом коледжу є бібліотека, яка здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу. Книжковий фонд, універсальний за змістом, налічує 43 тис. прим., у т. ч. навчальну, художню літературу, нотні й періодичні видання. До послуг користувачів читальна зала на 26 місць. Бібліотека має власну сторінку у блозі «Студбібліотека».

Матеріально-технічна база коледжу за роки його існування розширювалася і зміцнювалася. Нині освітній процес здійснюється у трьох навчальних корпусах за адресами: Івана Франка, 16, Івана Франка, 12, Святослава Ріхтера, 22а.

З метою популяризації бібліотечної справи у 2014 р. у коледжі проведено книжкову гостину «Сонячне слово». Під час заходу відбулися книжковий ярмарок та зустрічі з письменниками. Гостями гостини були М. Дочинець, І. Малкович, брати Капранови, А. Качан, М. Пономаренко та ін. На книжковому ярмарку представлені книжки українських видавництв, зокрема: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева», «Апріорі», «Час майстрів», «Карпатська вежа», «Грані-Т» та ін.

Адреса коледжу: 10008

м. Житомир, вул. І. Франка, 16

https://culture.zt.ua/

 

Зображення

image
У бібліотеці коледжу
image
У бібліотеці коледжу

 

 

Джерела

 Покликані відроджувати : інтерв’ю з директором училища Т. А. Ліпською // Не хлібом єдиним. – 1992. – № 3. – С. 2.

Житомирському училищу культури – 40 років // Місто. – 1999. – № 26. – С. 4.

Житомирське училище культури і мистецтв імені Івана Огієнка. – Житомир, 2008. – 90 с..

Сяйво «особливої зірки» : Житомирський коледж культури і мистецтв ім. Івана Огієнка відзначив своє 55-річчя // Житомирщина. – 2013. – 7 черв. – С. 9.

Плекають талановиту молодь // Житомирщина. – 2017. – № 82. – С. 1.

Хом'як Наталія Олександрівна
Статтю створено : 11.12.2017
Останній раз редаговано : 11.07.2023